Familieblog

for familien Tønnesen

Berlin – Påsken 13-20 april 19

Written By: Lone - apr• 22•19

Vi havde alle ønsket os en tur til Berlin og i påsken blev det så en realitet.

Vi bookede en lejlighed op til Tiergarten og så drog vi afsted. Desværre eller måske heldigvis skal man ikke altid køre efter GPS´en. Det gav os nemlig denne dejlig tur igennem det gamle østtyskland

Anders og Nanna startede med at købe ind sent om aftenen, da vi var ankommet og diskede op med dette lækre bord samme aften som vi var ankommet

Den 14. april 2019 – Spilmuseum

Vi startede dagen med et spændede besøg på spilmuseet, der lå så langt mod øst i Berlin som vi kunne nå. Det var i det samme kvarter som de rige i Østtyskland oprindeligt boede i. Og det var et flot syn.

På museet blev der både omtalt store personligheder

og masser af mulighed for at spille ældgamle spil

Her er bagsiden af en gammel spillemaskine (Det er ikke meget teknikken fylder)

Nogle steder var rummet bygget op som i 80érne. Her nød vi at tæve hinanden i “snake”. Efter museumsbesøget købte vi både et “hitchhickers guide to the Galaxy håndklæde” samt et “Dr. Who dørmåtte”. Sejt.

14 april – Gedenkstätte des Mauers

Efter en dejlig græsk middag ved siden af Spilmuseet tog vi til et mere alvorligt sted. Her så vi alt fra murens historie. Og det var tankevækkende.

Først en rekonstruktion, som vi så fra museets tårn

Derefter en tur ned bag mindesmærket.

Så over på området ved siden af, hvor der i jorden var lagt en masse mindeplader for dem som døde i forsøget på at flygte over muren.

samt markeringer af hvor muren var.

Det lyder så enkelt. Men det var umådeligt skræmmende. Når man har været på museet og læst om, hvor forfærdeligt mennesker har behandlet hinanden. Hvor dyrt betalt det var for familier at blive spillet af muren. Hvor meget folk ville gøre for at komme over til dem de holdt af.

Det sætter sig dybt i kroppen og en stor del af vores Berlin besøg viste sig at komme til at dreje sig om “at DET må vi aldrig gøre igen”

14. april 19 – Verständige Vertretung

Nannas Lærerinde havde sagt, at i Berlin skulle vi prøve at spise på Verständige Vertretering. Det blev en super oplevelse af at få tysk mad på tysk manér

Man spiser ved langborde, hvor man bliver sat tæt. Maden er god og billig – og så kommer mange der bare for at få sig en øl. Det er megahyggeligt.

15. april 19 – Saksenhausen koncentrationslejr

ca. 60 km. nordvest for Berlin ligger Saksenhausen. Det var en af de pænenere lejre under krigen, da det var den, som blev brug til at vise frem for offentligheden. Trods “pæn-heden” var det en skræmmende oplevelse.

Her er en plan over området, hvor alle barakkerne markerer barakker, som nu er væk. De streger somer markeret med mørkt står der stadigvæk. Nederst til venstre var det medicinske område, der nu er museum med masser af historier fra, hvad man faktisk lavede af medicinske besøg.
På et tidspunkt går man fordi man ikke kan klare mere.
Til højre var eksempler på, hvordan barakerne så ud og til venstre ved den store firkant blev mennesker dræbt og brændt.
Indgangen er midt i ved punkt 8.

Nedenfor er en række billeder fra de forskellige områder

Udenfor – på vej til indgangen
Billeder fra den lange march efter krigens afslutning. De er tydeligt billed-manipulerede, men pointen er at forstå, at fangerne blev tvunget til at fortsætte under marchen også selvom deres kammerater faldt om.

Indgangstårnet
Lærerigt, at denne sætning åbenbart var ved indgangen til alle koncentrationslejre. Især interessant, da de jo netop ikke var frie og man netop her testede, hvor meget man kunne belaste mennesker med arbejde inden de døde. Det var en af projekterne.

På vej til de medicinske barakker. Her lavede man f.eks. test med nyresygdomme på børn, med “opkvikkende” midler, som senere skulle bruges til soldater osv.

Bad/køkken i kælderen

operationslokale/obduktion
På vej til barakkerne
Rekonstruktion af sengene, da de oprindelige er brændte
Vaskerum
Fænglset
Afstrafningspæle
Mindesmærke for de faldne

Opbevaring af træ til ovnene
Ovne
Cirka her blev fangerne stillet op med ryggen mod muren i den tro, at de skulle måles i højden. Istedet blev de nakkeskudt af en mand som stod bag væggen.
Svært at se, men foran de hvide huse, som var køkken er der en rund grusbane. På denne gik fangerne rundt og rundt med tung oppakning til de havde slidt de sko op som de havde på. På den måde testede man hvilke sko soldaterne skulle have. Det samme angående udholdenhed. Fangernes udholdenhed afgjorde hvor langt man pressede soldaterne. Ikke på mad, men vågentid og marchdistance.
Et af de mange vagttårne

Barakkerne lå tæt og menneskene levede tæt sammen

På en mur var en række mindestavler over fra de nationer, som har haft folk i saksenhausen

Det danske
Chancen for at flygte var minimal
Efter krigen overtog russerne området og fortsatte i samme stil
Mindesmærket over det – placeret over en massegrav
Husk. Det er mange år siden. Så smukt er området, som Saksenhausen lå i.

På vej tilbage kørte vi forbi

Rundfunk Fernseturm, som vi valgte ikke at komme op i, da vi skulle op i Rigsdagskuplen senere
Rigsdagen

Om aftenen gik vi igennem Tiergarten til restaurant “am zee??” og fik den skønneste mad

16. april 19 – Sejllads på Spee og Havel i 2,5 time

Vi tog en taxa til turbåden til Schloss Charlottenburg og nåede det lige.

Her er lige et Drive-by billede af Rigsdagen undervejs

Et familiebillede, hvor jeg har taget billedet uden Nanna (da hun jo ikke vil med på bloggen). Men man kan se, at vi hygger os 🙂
Igennem sluserne
Et kig ind i slottes park

16. april Schloss Charlottenburg

Oprindeligt var kongens jagtområde Tiergarten, som lå mellem Schloss Charlottenburg og Berlin. Nu er Tiergarten et offentligt område, mens slottet har sin egen park.

Diskoskasterne som er antikke kopier er kendt
Et brudepar fik taget billeder foran sluttet. her ses gommen med vennerne – bagfra….
Slottet kom ført ti at hedde Charlottenburg efter Frederiks kones død. Men hun nåede at sætte sit præg på det i live.
Det var meget smukt.
Desværre måtte vi ikke tage billeder, så jeg har kun lidt fra starten – indtil jeg fik at vide, at det var forbudt.
Men jeg husker specielt
alle de smukke træskæringer
Jeg husker også et rum, hvor der var heste malet hele vejen rundt nederst i rummet samt et rum, hvor loftet bestod af malerier i hele værelset ovenover. Der var et vindur indenfor og et rum med alle de kulturelle dyder hos englene i loftet – f.eks. spille, læse, male osv.
I et andet rum var der fyldt med små hylder på væggene ti lat sætte porcelæn på. Der var en kæmpekrone i kapellet og en lille bitte dør til tøjskabet og et badeværelse.

17. april Wannsee

Nanna havde valgt, at vi skulle en tur til Wannsee til Krämer hesteudstyr. Anders kiggede på grænseovergangen, mens Nanna og jeg shoppede. Derefter kørte vi til Wannsee, hvor vi så de kæmpestore villaer, som lå langs vandet. De var fantastiske. Det var her at Hitler holdt sin store Wannsee – konference.

Det var også her – på Restaurant Sans Sanusocci , at vi fik den mest fantastiske tomatsuppe som jeg nu har den hemmelige opskrift på

og her, at vi fandt en kopi af Istedløven

Zink-kopien af Istedløven fremstillet af Wilhelm Conrad til området ved Wannzee syd for Berlin. Området blev købt i 1863 og opkaldt efter Als. Dvs. området kom til at hedde Alsen.

Det er interessant, at tyskerne havde den ægte Istedløve i 1874, men Wilhelm var dansk-sindet, hvilket han viser med løven og navnet. Så måske har han fået lov til at lave afstøbningen i Tyskland?

Da vi var hjemme igen tog jeg en lille tur i Tiergarten, som vi jo boede ved siden af. her er et par billeder

Tiergarten i Berlin

På forunderlig vis, så var Kim, Gitte og Astrid også i Berlin. Så vi spiste aftensmad sammen med dem, hvorefter vi slentrede ti Kurfürstendam og fik dessert.

Kurfürstendam er helt specielt. Her har man valgt at “gemme” ruinerne af Wilhems Gedäcknis Kirche efter 2. verdenskrig for at minde om hvad der skete. Den var meget smuk i aftenlysene
Kim og Gitte Dam. Pigerne villel ikke med på billederne

18. april 2019 Rigsdagen, Rigsdagskuplen, Brandenburger Tor, Denkmal des Juden, Checkpost Charlie, Berlinmuren, Topografiphie des terrors (SS og Gestapos område) samt Sushi i Arkaden des Potsdam

Dette var en stor dag med masser af aktivitet

19. april 2019 Zoo

Berlin er den zoologiske have, som har flest forskellige arter

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*