Familieblog

for familien Tønnesen

En interesse fra barnben

Written By: Anders Tønnesen - jun• 10•15

Anders har vandret omkring 30 år på denne grønne (og blå) planet og gerne ville se det gode skib Vasa. Det er jo som bekendt det Svenske flagskib der 10/8 1628 gik til bunds i Stockholm. Skibet ville Anders gerne se efter at have læst en bog om emnet på skolens bibliotek engang i 80’erne. I dag blev spændingen udløst og skibet blev nydt i fulde drag. Mindst 2 gange måtte han samle kæben op fra gulvet. Første blik på skibet forfra og anden gang hvor han fik øje på udsmykningen på agter af skibet.

image

Der er helt vanvittigt at det skib lå i mudder og brakvand i 333 år og derefter i PGE i 17 år, tørrede i 7 år og blev sat på museum i 25 år, bare for at vi kunne beundre skibet i dag. Søsterskibet blev bygget 1 meter bredere og var derfor stabilt. Det sejlede i 30 år… En del af den forunderlige historie var at kaptajnen allerede i havnen lavede køltesten (fik 30 mand til at løbe fra side til side for at checke at skibet lå stabilt i vandet). Det lå overhovedet ikke stabilt, så han bad kongen og at måtte gøre noget for stabiliteten, men nej, kongen manglede skibet på havet. Der blev efterfølgende holdt en retsag, men alle havde gjort deres arbejde,  så ingen blev dømt. Skibskonstruktøren var død af alderdom undervejs i byggeriet, så det må siges at være vanskeligt at straffe ham. Fantastisk historie og fantastisk museum. Bagefter skulle vi have noget hurtigt mad og tilbage på hotellet. Det gav et interessant indblik i svensk fastfood:

image

Der er skøre, de svenskere.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*