Familieblog

for familien Tønnesen

Planter

Written By: Anders Tønnesen - nov• 15•15

Nå, det er jo ved at være 3 uger siden at der røg planter i baljen. En dansk producent af akvarie planter har lavet en app, som hjælper med at undgå det alge mareridt som sidste opstart endte i. Så der er blevet skiftet vand 2 gange i ugen – 30 til 50% hver gang og lyset er hævet fra 6 timer til nu 8 timer dagligt. Der er kun rejer og sugemaller i akvariet på nuværende tidspunkt.  Næsten, for jeg kunne altså ikke stå for 6 pansermaller i akvariebutikken. Mere om dem i et andet indlæg. Nå, til planterne.

image

Startende fra højre står den eneste XL-plante jeg har købt. Det viste sig at være 2 planter, som allerede nu skyder flittigt med flotte, røde blade. De bliver så grønne efter lidt tid. På stenen og ved siden af mallehulen sidder 2 Anubias, den ene varietet Nana, den anden er vist en Barteri var. Caladifolia. På den store lodrette rod sidder en mos der hedder Weeping, som får små, lysegrønne pletter, der ligner tårer. I modsætning til den anden mos jeg har brugt, så skulle Weeping gro nedad, hvilket gør det lidt lettere at styre. Den anden mos groede som en gal mod overfladen, så den skulle klippes hele tiden. Nå, lidt til venste for roden står der en Valisenerina Twister, og imellem står en lille Anubias. De vil helst stå i skygge fordi de vokser meget langsomt,  hvis der er for meget lys på dem, går de ofte til fordi der begynder at vokse alger på dem. Så måske står den for lyst. Helt til venstre står et forsøg – en stængel plante… Men den laver lækre, røde blade, så på trods af at stængler er noget hø at holde nede, prøver jeg igen. Men der er meget bedre plads til at arbejde i det nye akvarie, så jeg tager chancen.

image

Nå, næste side. Det græsplæne lignende til højre er ‘Liaeopsis Mauritiana’. Men den kommer ikke når jeg kalder, måske siger jeg det forkert… Den er fra Tropicas ‘Medium’ sortiment, og kræver en del lys og CO2 for at trives. Der er 3 lamper i akvariet, og der er rørene placeret således at planterøret sidder forrest, og de 2 dagslys rør sidder bagerst,  så jeg håber at de begynder at trives. Problemet er nok at der ikke er så meget lys i bunden af akvariet, og planten har meget tynde blade. Jeg satser! Bagved, lidt til venstre står en del Cryptocoryner, som jeg har haft til at stå i garagen i en balje ved vinduet i over et år sammen med lidt rejer. Så står der en lille, rød og spændende sag. Min akvariepusher ville først ikke sælge den til mig, indtil jeg havde listet de tekniske specifikationer op. En Aponogeton crispus red er ikke til standard akvarier, den skal helst have CO2 og omkring 0,5W/liter.  Det har jeg lige knap i det nye akvarie, så jeg er l7dt spændt på om planten får fat.  Indtil videre er det mest penselalgerne der har fat i planten, så det tyder ikke helt godt. Nu mens jeg sidder her og skriver, så dukker de nyeste beboere op – 4 pansermaller,  de skal ses. De svømmer altid i en klump, men er stadigvæk lidt sky. De guffer ivrigt mad fra bunden, som de støvsuger med deres nedad vendte munde. Ind imellem blinker de til den standhaftige observatør.

image

De sidste planter er Anubias helt til venstre, de får lidt for meget lys, så der gror lidt alger på bladene. Sidste plante er Pogostemon, som er en bunddække plante.  Den er også lidt krævende med lys, nu ser vi om den vokser.

image

For at kunne få de lidt mere krævende planter til at vokse,  så tilsætter man CO2 til vandet, fattig mands løsningen er at hælde et par liter danskvand i om dagen. Meeeen, de hårde hunde sætter et CO2 system i akvariet. Det meste af systemet fik jeg af Lone og Nanna for et par år siden. Systemet til at opløse gassen i vandet er dog ny. Så nu sidder der en keramisk ring i vandet fra pumpen til akvariet, som opløser bitte små bobler i vandet. Systemet blev sat i værks i går, så de næste par uger kommer til at gå med at finde den rette dosis. Over gasflasken sidder en lille beholder, hvor gasflowet kan følges ved at tælle bobler. Så lige nu starter jeg ud med omkring 30 bobler/minut og så måler jeg løbende CO2 indholdet og retter flowet til.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*